Wedstrijdkanoën

Kanomarathons zijn wedstrijden over 20km of langer.
Momenteel worden er in Nederland zeven kanomarathons georganiseerd waarvan de langste 32 km. Er wordt naar gestreefd om ten minste twee overdraagpunten in het parcours op te nemen.

De Start
De start van de kanomarathon is een groepsstart. De kunst is zo snel mogelijk de kop te pakken of aan te haken van de kopgroep. Lukt dit niet dan zit je vaak in het “vuile water”. De groepstart zorgt namelijk voor behoorlijk veel golven en stromingen waar achtervaarders over een afstand van 200 meter behoorlijk last van hebben. Kostbare tijd gaat dan natuurlijk verloren.

Zog varen
Op zog varen betekent dat je op de golf vaart van je voorganger en daardoor profiteert van de stuwende kracht die deze golf produceert. Daardoor kun je krachten sparen voor de eindsprint. Dit levert een kat en muisspel op van potentiële winnaars die elkaar niet teveel zog willen geven.

Sterk, Snel en Kostbaar
De meeste vlakwater wedstrijdkano’s zijn tegenwoordig van een mix van Kevlar en koolstofvezel vervaardigd. De koolstofvezel zorgt in samenwerking met de vorm voor extra stijfheid dat uiteindelijk resulteert in een hogere eindsnelheid. Het kevlar zorgt voor de duurzaamheid en met name de bestendigheid tegen beschadigingen door bijvoorbeeld aanvaringen onderling en bodembeschadigingen bij ondiepten. De peddel is meestal van koolstof gemaakt waarbij de bladen een nogal afwijkende vorm hebben om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. De prijs van een K1 ligt tussen de €1000 en €5500. Voor een wedstrijdpeddel betaal je al snel €200 maar voor €300

 

Toegestaan materiaal
K-kajak: Alle materialen en constructiemethoden zijn toegestaan, mits de romp in alle richtingen bolrond en de lengterichting niet onderbroken is. Een kajak is voorzien van een roertje waardoor koerscorrectie (nog bij zog varen)
C-Kano (open kano) : Alle materialen en alle constructiemethoden zijn toegestaan.

 

Afmetingen van deze wedstrijdkano’s
Type max. lengte minimaal gewicht in kg
K1 eenpersoons (gesloten) 520cm 8
K2 tweepersoons (gesloten) 650cm 12
k4 vierpersoons (gesloten) 1100cm 30
C1 open eenpersoons 520cm 10
C2 open tweepersoons 650cm 14

 

Vlakwater sprint
De wedstrijdkajak voor vlakwater Sprint wedstrijden is 5,2 meter lang, heeft een roertje dat met de voeten bediend wordt, en is vandaag tot 39 cm breed. Hierbij ligt de beperking dat men steeds in de boot dient te zitten en niet op de boot. Hoe smaller je dus bent ook hoe smaller je boot kan zijn. Door deze kleine breedte is deze boot zeer onstabiel en het peddelen dient dan ook mede om zich recht te houden. Het minimale wedstrijdgewicht van dit type boten is 12 kg bij de vlakwater Sprint wedstrijden.. De eenpersoonsversie wordt K1 genoemd, de tweepersoons K2 en de vierpersoons K4.
Je kunt je specialiseren in 200 meter sprint 500 meter en 1000 meter

 

Olympische afstanden zijn 500 meter en 1000 meter
De wedstrijden worden gehouden op een kanobaan met boeien uitgelegde over een lengte van afgelegde afstand. Ieder heeft zijn eigen baan nummer en dient ook in deze baan te blijven om zog varen te voorkomen. Bij een groot aantal deelnamen zijn er ook een aantal series die gevaren moeten worden. Mede door dat er in maximaal 9 banen gevaren kan worden.
Om deze tak van sport goed te kunnen beoefenen, moet je een goede techniek bezitten. En over een uitstekende uithoudingsvermogen beschikken. Alles moet perfect kloppen om een hoge snelheid te kunnen varen.